אכילה רגשית – ממה היא נובעת ואיך מטפלים בה?

שפע האוכל בעולם המודרני לצד אורח חיים עמוס יוצר לא פעם מערכת יחסים לא טובה אל מול אוכל, בייחוד כאשר אוכלים מתוך רגש ולא מתוך רעב. אם עד לפני מספר שנים אכילה רגשית הייתה מוכרת בעיקר לצופי הטלוויזיה והסרטים עם דמויות שאוכלות עד השעות הקטנות של הלילה בעקבות משבר, כיום רבים מבינים כי מדובר בתופעה נרחבת שלא רק משפיעה על המשקל אלא גם על איכות החיים, בעקבות אכילה בלתי פוסקת שעלולה להימשך גם עד השעות הקטנות של הלילה. בשביל לשפוך אור על הנושא, להלן כל מה שצריך לדעת אודות אכילה רגשית – וכיצד מטפלים בה.

אכילה רגשית – כל מה שרציתם לדעת

אכילה היא צורך בסיסי של כל אדם. יחד עם זאת, כאשר האכילה מתרחשת על רקע של צורך רגשי, היא הופכת לכלי שנועד להפיג מצב נפשי שלילי. זה הזמן להסביר כי אכילה רגשית יכולה לנבוע ממספר סיבות – הערכה עצמית נמוכה, לחץ, חרדה ודיכאון, שעמום כמו גם בדידות. מאחר ואכילה רגשית איננה מתבצעת באופן מבוקר היא גורמת לעלייה במשקל שגם משפיעה מאוד על הדימוי והביטחון העצמי, ובכך נוצר מעגל קסמים הרסני ולא בריאותי שמשפיע גם על הגוף אבל לא פחות מכך על הנפש. החדשות הטובות הן שאפשר בהחלט לטפל במצב הזה, וזאת על ידי קבלת טיפול מקצועי לצד נקיטת פעולות, עליהן נרחיב כעת.

כיצד מטפלים באכילה רגשית?

כפי שציינו, אכילה רגשית נועדה לא מתוך מטרה להפיג את הרעב אלא את השעמום. מדובר בתופעה שכיחה שמתרחשת הן אצל גברים והן אצל נשים, כאשר בשנים האחרונות ניתן להבחין כיצד גם הורים לילדים קטנים מבחינים בעלייה משמעותית במשקל, בעקבות אכילה רגשית שלא פעם מתרחשת גם באופן מוסתר. על מנת לטפל באכילה, אפשר וצריך לנקוט במספר פעולות:

 

 

זיהוי הטריגר

זיהוי הטריגר הוא חיוני לטובת הפסקה של אכילה רגשית. אם אתם מבחינים כי מצבים מסוימים גורמים לכם לאכול כאשר לא שבעים כמו למשל ישיבה עם חברים ובני משפחה, זה הזמן למצוא דרכים חלופיות במקום לאכול. הכנה של שייק בריא למשל מהווה דרך מצוינת גם להעביר את הזמן ולהימנע מנשנושים לא בריאים אבל גם מיצירה של תחליף בריאותי וטוב יותר, מאשר אוכל שאתם

טיפול רגשי

פנייה לקבלת עזרה מקצועית מהווה הזדמנות מצוינת בעבורכם להבין לעומק מה גורם לאכילה הרגשית, וכיצד לזהות את דפוסי האכילה. טיפול קוגנטיבי-התנהגותי נחשב לטיפול אפקטיבי מאוד בכל הקשור לטיפול באכילה מהסוג הזה, וזאת בשל היכולת לעבוד ביחד עם המטפל על ניהול של יומן אכילה מסודר, וכן מתן מקום לתחושות ולרגשות, כל זאת מתוך מטרה להוביל בסופו של דבר לקבל כלים אפקטיביים שהם ניתן להיעזר בזמן אמת בשביל למנוע אכילה רגשית.

תרגול מיינדפולנס

בשנים האחרונות ניתן להבחין במגמה שבמסגרתה יותר ויותר אנשים אשר סובלים מאכילה רגשית מתחילים לתרגל את הנושא של קשיבות או בשם המוכר יותר מיינדפולנס. מדובר בטכניקה שנמצאת בחזית המחקר ונמצאה כבעלת אחוזי הצלחה גבוהים מאוד בשל האפשרות לפתח יכולת לבצע סריקת גוף בזמן האכילה, ולעצור אותה מתוך הבנה כי לא תורמת למצב הנפשי או הגופני. ניתן לתרגל קשיבות הן במתכונת קבוצתית או דרך האזנה למדריכים ביוטיוב, לטובת תרגול ויישום של הקשיבות במצב כמו זה.

לסיכום

אם אתם סובלים מאכילה רגשית שפוגעת במצב הנפשי ואף יוצרת עלייה שאינה מבוקרת במשקל, זה הזמן ליצור ממשי באמצעות פנייה לקבלת טיפול מקצועי, זיהוי של הטריגרים אשר מפעילים את הרצון לאכול וכן תרגול מיינדפולנס שיכול גם הוא לסייע לכם מאוד לטובת התמודדות עם האכילה הזו. זכרו, אין מדובר בגזרת גורל אלא ניתן בהחלט באמצעות הכלים הנכונים להוביל ליצירה של איכות חיים משופרת, גם במצבים רגשיים מורכבים שמעוררים את הצורך לאכול.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

השארת תגובה