אלרגיה לגלוטן: מהם התסמינים של צליאק?

אי פעם חוויתם אי נוחות או בעיות בריאותיות אחרות לאחר צריכת מזונות מסוימים, במיוחד אלה המכילים גלוטן? אם כן, אתם עשויים להיות אחד מהאנשים הרבים הסובלים מצליאק. הפרעה זו הקשורה לגלוטן יכולה להשפיע באופן משמעותי על איכות החיים שלכם, ולכן חשוב להבין את הסימפטומים שלה, תהליכי האבחון ואפשרויות הטיפול. מאמר זה ייתן לכם את כל המידע על צליאק כדי שתוכלו להתמודד איתו במצבים שהוא מתפרץ ולקחת אחריות על בריאותכם. שנתחיל?

מהי מחלת הצליאק?

מחלת הצליאק היא הפרעה אוטואימונית שבה בליעת גלוטן גורמת נזק למעי הדק. נזק זה עלול להוביל לתת ספיגה של חומרים מזינים ולמגוון רחב של תסמינים. אנשים עם מחלת צליאק חייבים לדבוק בדיאטה קפדנית ללא גלוטן כדי לנהל את בריאותם ולמנוע נזק נוסף למעי. יתר על כן, קיימת גם אלרגיה לגלוטן שאינה צליאק, והיא מצב שבו חווים תגובה שלילית לגלוטן ללא מחלת צליאק. הסימפטומים של האלרגיה יכולים להיות דומים לאלה של הצליאק, אבל התגובה החיסונית אינה חמורה כל כך.

מהם התסמינים לצליאק?

מחלת צליאק יכולה להופיע עם תסמינים שונים, וחומרת תסמינים אלה עשויה להיות שונה בין אנשים. הינה כמה תסמינים נפוצים של מחלת הצליאק:

  • בעיות עיכול: אנשים עם צליאק עלולים לחוות כאבי בטן, נפיחות, גזים, שלשולים ועצירות, בעקבות צריכה של גלוטן.
  • ירידה לא מכוונת במשקל: בשל תת ספיגה של חומרים מזינים, אנשים שסובלים מצליאק עלולים לחוות ירידה משמעותית במשקל.
  • עייפות: חוסרים תזונתיים הנגרמים בגלל מעיים פגומים עלולים להוביל לעייפות במהלך היום ולחולשה.
  • אנמיה: אנמיה מחוסר ברזל שכיחה בקרב חולי צליאק עקב ספיגה לקויה של ברזל במעי הדק הפגוע.
  • כאבי עצמות ומפרקים: מחלת הצליאק עלולה להוביל להיחלשות העצמות ולכאבי מפרקים כתוצאה מירידה בספיגת הסידן וויטמין D.
  • פצעים בפה: פצעים כואבים בפה, הידועים גם בשם כיבים אפתיים, יכולים להיות סימן למחלת צליאק.
  • בעיות עור: פריחה מגרדת עם שלפוחיות עלולה להופיע אצל אנשים עם מחלת צליאק, והיא סימן חיצוני לנזק הפנימי המתרחש במעי הדק.
  • תסמינים נוירולוגיים: מחלת הצליאק עלולה לגרום גם לתסמינים נוירולוגיים שונים, כגון כאבי ראש, מיגרנות וחוסר תחושה ועקצוץ בגפיים.

הסימפטומים של אלרגיה לגלוטן, לעומת הצליאק, יכולים להשתנות באופן משמעותי בין אנשים, והם עשויים להיות בעיות עיכול, בעיות עור, תסמינים נוירולוגיים, עייפות וכאבי מפרקים ושרירים.

 

 

איך מאבחנים צליאק?

אבחון אלרגיות לגלוטן וצליאק דורש הערכה יסודית אצל הרופא המטפל שלכם, לכן חשוב לקבוע תור, באתר דוקתורים למשל, כדי לאבחן את המחלה. תהליך האבחון יכלול לרוב:

  • בדיקות דם: בדיקות דם משמשות לזיהוי נוגדנים ספציפיים, כגון tTG ו-EMA, שבדרך כלל גבוהים אצל אנשים עם צליאק. עם זאת, בדיקות אלה אינן מועילות באבחון אלרגיות לגלוטן, מכיוון שלא זוהו נוגדנים ספציפיים לאלרגיה.
  • היסטוריה רפואית: היסטוריה רפואית מפורטת יכולה לסייע לרופא המטפל לזהות גורמי סיכון ותסמינים פוטנציאליים הקשורים לאלרגיה לגלוטן ולצליאק. חולים עשויים להישאל על ההיסטוריה המשפחתית שלהם, כי יש מרכיב גנטי למחלה.
  • דיאטת אלימינציה: ניסוי תזונה ללא גלוטן יכול לעזור לקבוע אם הסימפטומים משתפרים לאחר הסרת הגלוטן מהתזונה. שיטה זו אינה מוחלטת ויש להשתמש בה לצד כלי אבחון אחרים, אך היא יכולה לעזור לבדוק אם מדובר בצליאק.
  • אנדוסקופיה וביופסיה: לאבחון סופי של צליאק ניתן לבצע אנדוסקופיה וביופסיה של המעי הדק. במהלך ההליך, יילקחו דגימות קטנות של רקמה מהמעי הדק כדי לבדוק סימנים לנזק. בדיקה זו משמשת בדרך כלל לאבחון צליאק, ולא אלרגיה.

מהן השיטות לטיפול בצליאק?

לאחר שאובחנה מחלת הצליאק, חייב להקפיד על תזונה ללא גלוטן כדי לנהל את הסימפטומים ולמנוע סיבוכים. במקרים מסוימים, ייתכן שיהיה צורך בשיטות טיפול נוספות, והן:

  • תוספי תזונה: לאנשים עם חוסרים תזונתיים עקב תת ספיגה, מומלץ להשתמש בתוספים כדי להחזיר את רמות החומרים המזינים הרגילות.
  • תרופות: במקרים מסוימים, הרופא המטפל עשוי לרשום תרופות כדי לנהל סימפטומים ספציפיים או סיבוכים הקשורים למחלת צליאק.
  • מעקבים קבועים: פגישות מעקב קבועות עם הרופא המטפל חשובות כדי לעקוב אחר ההתקדמות והיעילות של שיטות הטיפול שמשתמשים בהן.

לסיכום

מחלת הצליאק דורשת אבחון וניהול נאותים. היא גורמת לכמה תסמינים נפוצים, והתגובה החיסונית והנזק למעיים במחלת הצליאק עלולים להיות חמורים. בעזרת הכרת הסימפטומים ותהליכי האבחון הקשורים למחלה, ניתן לעבוד עם הרופא המטפל ולפתח תוכנית טיפול מתאימה ולשפר את איכות החיים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, כדי לקבל את הטיפול המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.

השארת תגובה