ספירת העומר: כל מה שצריך לדעת על אכילה ושתייה במהלך החג

את התקופה של ספירת העומר כולנו מכירים פחות או יותר, אך נראה כי מלבד מנהגי האבלות הבסיסיים שעיקרם הוא האיסור להתחתן והאיסור להסתפר או להתגלח, רובינו לא ממש יודעים ומכירים מנהגים ואיסורים אחרים מעבר. אם כך חשוב לדעת כי בתקופה הזו ישנם מנהגים ומצוות שלא קשורות בהכרח לענייני האבלות ובפרט חשוב לדעת שישנם מנהגים הקשורים באכילה ושתייה. אם גם אתם רוצים לדעת עוד על ספירת עומר ובפרט על הנושאים הקשורים לאוכל ושתייה בתקופה הזו, אנו רוצים לעשות קצת סדר בדברים ולהסביר על רגל אחת מה נהוג בתקופה הזו. בואו נתחיל מהתחלה ונדבר קודם כל על מצוות ספירת העומר ועל המקור שלה ואיך נוכל ללמוד עוד על מצוות ואיסורים שקיימים בה.

על ספירת העומר

ספירת העומר היא למעשה אחת מתוך תרי״ג מצוות, מצוות עשה על פיה יש לספור כל יום במשך 49 ימים החל מהקרבת מנחת העומר, כאשר ביום ה-50 לספירה חוגגים את חג השבועות. מקור המצווה הוא בתנ״ך בספרים ויקרא ודברים שם מצווה עלינו לספור שבעה שבועות מחג הפסח ומתוך כך ניתן גם השם חג שבועות. עם השנים הפכה תקופת ספירת העומר לתקופה של אבלות וזאת כדי להזכיר ולציין את מותם של מעל עשרים אלף מתלמידיו של רבי עקיבא. מנהגי האבלות המוכרים בתקופה הזו הם האיסור להתחתן והאיסור להסתפר ונהוג להפסיק אותם בל״ג בעומר, אז לפי המקובל מקרי המוות של התלמידים בעצם הפסיקו. ניתן למצוא הסבר על איסורים בספירת העומר באתר משיב כהלכה שבו תוכלו ללמוד עוד על מצוות הספירה ועל מנהגי התקופה. שימו לב שאם אתם לא מוצאים בדיוק את המידע שאתם מחפשים תוכלו לשאול את הרבנים שאלות ספציפיות ולקבל מענה אישי מהיר.

האם מותר לאכול לפני ספירת העומר?

אז אכן, ישנם כללים ברורים לגבי אכילה ושתייה בטרם ספירת העומר. בואו נעבור על עיקרי הדברים:

 

 

  • שמגיע זמן ספירת העומר אסור להתחיל סעודה עד ביצוע הספירה הלכה למעשה. הסיבה לציווי הזה הוא החשש שמא ימשיך אדם בסעודתו וישכח לבצע את ספירת העומר. שימו לב – על פי ההלכה גם מי שכבר קרא קריאת שמע והתפלל ערבית לא אוכל עד לספירה.
  • חצי שעה לפני שקיעת החמה אסור להתחיל בסעודה עד שמגיע זמן הספירה ומבצעים את ספירת העומר.
  • שימו לב – איסור האכילה נוגע לכל מה שמוגדר כארוחה, כלומר אוכל שאוכלים בצורה מסודרת כדי לשבוע ולא מאכלים בכמות קטנה, מה שידוע יותר כנשנוש.
  • במקרים בהם אדם החל לאכול בזמן המותר (כלומר, בזמן שלפני חצי שעה לשקיעת החמה) והסעודה נמשכת עד שעות הלילה, אין צורך להפסיק את הסעודה ולספור אלא יש לסיים את הארוחה ולאחר מכן לבצע את הספירה. עם זאת, אם הסעודה נמשכת עד עלות השחר אזי שיש להפסיק אותה באמצע מיד בצאת הכוכבים ולבצע את הספירה.
  • מי שהתחיל את הארוחה בשוגג בזמן שאסור עליו להפסיק את הסעודה ולבצע את הספירה.

ומה לגבי שתייה?

משקאות מותר לשתות ואפילו הרבה אפילו לאחר שהגיע זמן הספירה אלא אם כן מדובר במשקה אלכוהולי שדינו כאוכל ואז אפשר לשתות בכמות קטנה בלבד (שיעור שלא יעלה על גודלה של ביצה).

לסיכום

אם כך, אלו הם עיקרי הדברים באשר לאוכל ושתייה בזמן ספירת העומר. אם אתם זקוקים למידע נוסף אנו ממליצים בחום להיכנס לאתר משיב כהלכה.

השארת תגובה