מה זה פודטק? הכול על טכנולוגיית מזון

מזון הוא דבר מורכב. עד שהוא מגיע לצלחת שלנו, הוא עשוי לעבור שלבים ותהליכי עיבוד רבים. בכל השלבים האלה בא לידי ביטוי ידע מסוגים שונים, כולל ידע טכנולוגי. במצבו המודרני ביותר, מקובל לכנות ידע וטכנולוגיה כאלה, בשם "פודטק". לפניכם הסבר מורחב על נושא זה ועוד כמה עובדות ותובנות מעניינות על עולם הפודטק בכלל.

משלבים את חידושי הטכנולוגיה בעולם המזון

התהליך הבסיסי שרואים סביב נושא הפודטק, הוא שילוב של טכנולוגיות חדשניות בעולם המזון. לכן, הדבר מתבטא בכל הנוגע לעיבוד מזון בכלל. אם זה גידול המזון, אופני עיבוד בסיסיים שלו כגון הכנת קמחים מתוחכמים, הכנה שלו בצורות שונות כולל בפסי ייצור מזון, שמירת המזון בדרכים שונות, הובלה בטוחה שלו ועוד. מחקר ופיתוח מתבצעים בנושא זה באופן מתמשך, בכל רחבי העולם וגם בישראל. תודות לכך, מתגלה לעתים קרובות טכנולוגיה פורצת דרך שעשויה להתאים לו. באמצעות הטכנולוגיה הזאת עשויים להצליח לשפר תהליכים מסוימים בעולם המזון, להוזיל עלויות, לשפר בטיחות וכדומה. כל זאת, צריך להיות מעשי גם מבחינה טכנית וגם מבחינה מסחרית. כלומר, להיות ישים באופן שהוא גם משתלם.

עושר של תועלות והשלכות

במחשבה ראשונה, קל להתמקד בהיבט של העיסוק במזון עצמו – המצאת מזון מסוגים חדשים, טעמים חדשים וכדומה. אך למעשה, יש לפודטק ולחידושיו השלכות רחבות למדי, בכיוונים רבים נוספים, כולל

  • השלכות בריאותיות – למזון יש השלכות בריאותיות רבות ולעתים השלכה שלילית על הבריאות. את ההשפעה השלילית אגב, רואים במיוחד בכל הנוגע למוצרים מלאכותיים ותהליכי עיבוד מזון מודרניים. כפי שתראו עוד מעט, פודטק עשוי גם לצמצם נזקים בריאותיים ממזון.
  • השלכות כלכליות – טכנולוגיית המזון סייעה בעבר והיא עדיין מסייעת כיום, להוזיל עלויות ייצור. הוזלה זו, מסייעת גם להוזיל את המוצר לצרכן.
  • השלכות סביבתיות – גידול מזון משפיע בדרכים שונות על הסביבה ולא כולן בהכרח השפעות חיוביות. חידושי פודטק מסוימים מנסים לתקן זאת.
  • השלכות לטעם ומבחר – כמובן, בסופו של דבר, פודטק מתבטא גם בהצגת שיפורים לטעם ולמבחר סוגי המזון שאנו צורכים.

 

 

תחליפים למיניהם

אחת הדוגמאות הבולטות לקטגוריה של חידושי פודטק, הוא כל הקשור לתחליפים למיניהם. למשל

  • תחליפי סוכר – אנשים רבים מעוניינים לצמצם בכמות הסוכר שהם צורכים, מסיבות בריאותיות או לשם הורדת משקל. ישנה תעשייה רחבה למדי של תחליפי סוכר ושל "פטנטים" יצירתיים אחרים, לצמצום היקף צריכתו ונזקיו.
  • תחליפי בשר – באופן דומה, רואים גם חידושים מעניינים רבים, ביצירת מזון דמוי בשר.
  • תחליפי חלב – ישנה תעשייה ענפה של חלב שלא מבעלי חיים ומוצרים שפותחו מתחליפים כאלה. לרוב, חלב כזה מבוסס על אגוזים למיניהם.
  • תחליפים מסוגים נוספים – אנשים לא תמיד מודעים לכך, אך גם מעבר לתחליפים שהזכרנו, יש תחליפים שונים נוספים בפיתוח ואפילו בשימוש. המרגרינה הידועה למשל, פותחה במקור בתור תחליף זול לחמאה.

הדפסת מזון

עוד היבט מעניין של עולם זה, הוא מה שמכונה "הדפסת מזון". זהו מעין שילוב של גישת המדפסות מעולם המחשוב, עם עולם הטכנולוגיה בייצור מזון. הרעיון הבסיסי הוא להכין מזון בשכבות, כמו שמדפיסים במדפסת תלת ממד. זאת, בהתאם להגדרות מדויקות שנותנים למכונה, מבחינת החומרים שבהם היא תשתמש, הכמויות, אופן ההדפסה ועוד. אם תחשבו על הכנת עוגה בשכבות, זהו בערך הכיוון, רק בצורה יותר מתוחכמת. ניתן "להדפיס" בצורה כזו עם חומרי גלם רבים, כולל שוקולד ותחליפי בשר.

לסיכום

חידושי הפודטק יוצרים עניין מתמיד בציבור ובצדק. הם משנים את היסטוריית המזון של החברה האנושית, באופן מתמשך ומעניין. במבט לעתיד, סביר שאנו עדיין רחוקים ממיצוי של תחום שימושי וחשוב זה.

השארת תגובה