המטבח הסיני הוא אחד המטבחים העתיקים והמגוונים בעולם, עם מסורת עשירה של טעמים, של מרקמים ושל שיטות בישול ייחודיות. המטבח הסיני מתאפיין בשימוש במגוון רחב של מרכיבים טריים, כמו ירקות, בשר, דגים ועשבי תיבול. אבל ממה הוא מורכב? איך הוא השפיע על שאר העולם? והאם אתם מכירים את כל המנות הפופולריות שלו? ריכזנו עבורכם את כל התשובות לשאלות האלו.
מאפיינים עיקריים של המטבח הסיני
שיטות בישול סיניות
- צלייה במחבת ווק – שימוש במחבת עמוקה לבישול מהיר בחום גבוה.
- אידוי – שימוש בסירי אידוי מיוחדים לבישול עדין של מנות, כמו דים-סאם.
- צלייה על אש גלויה – צליית בשר וירקות על אש פתוחה או גריל.
מוצרי מזון נפוצים במטבח הסיני
- אטריות – קיימים סוגים רבים של אטריות במטבח הסיני, כמו אטריות אורז, אטריות שעועית ואטריות ביצים.
- טופו – גבינת סויה המשמשת כתחליף בריא לבשר בהרבה מהמנות.
- רוטב סויה – רוטב מלוח המשמש להדגשת טעמים במנות השונות.
המטבחים האזוריים העיקריים בסין
- מטבח קנטונזי – מקורו בדרום סין, והוא מתאפיין במנות קלות יחסית עם דגש על טריות המרכיבים. המטבח מפורסם במנות, כמו דים סאם ובשר מוקפץ עם ירקות.
- מטבח סצ׳ואני – מקורו במחוז סצ׳ואן שבדרום-מערב סין. ידוע במנות פיקנטיות וחריפות המכילות שילוב של פלפל סצ׳ואן ורוטב דובינג'אנג. מנות אופייניות הן מאפו טופו ועוף קונג באו.
- מטבח שנגחאי – מייצג את אזור החוף המזרחי של סין. מתאפיין בשימוש במרכיבים טריים מהים. בולטות בו מנות, כמו דגים מאודים ואטריות מוקפצות.
- מטבח פקינזי – זהו המטבח האופייני לבירת סין, בייג'ינג. הוא מושפע מהאקלים הקר והיבש של צפון סין ומתבסס יותר על מרכיבים, כמו בשר כבש, בשר ברווז, טופו וכרוב. מנות מפורסמות ממטבח זה הן ברווז פקינזי אפוי ומנדו (כיסוני בצק במילוי בשר).
השפעת המטבח הסיני מחוץ לגבולות סין
המטבח הסיני-אמריקאי
בארה"ב התפתח סגנון ייחודי של מטבח סיני, המשלב בין מרכיבים ושיטות בישול סיניים לבין טעמים אהובים על האמריקאים. מנות אופייניות הן צ'יקן צ'ופ סוי, בשר וברוקולי, וג'נרל צאו צ'יקן. רבות ממנות אלה הפכו לחלק מהתפריט הקבוע במסעדות סיניות-אמריקאיות.
מסעדות סיניות ברחבי העולם
כיום ניתן למצוא מסעדות סיניות כמעט בכל עיר גדולה בעולם. החל ממסעדות קטנות המגישות אוכל רחוב ועד למסעדות גורמה יוקרתיות. מסעדות אלה מציעות הזדמנות לטעום ממיטב המנות של המטבח הסיני ולחוות את הטעמים והמרקמים המיוחדים שלו.
8 מנות פופולריות מהמטבח הסיני
- אורז מוקפץ – אורז מטוגן בשמן צמחי או בשמן זית איכותי עם ירקות, בשר או חביתה.
- עוף קונג פאו – עוף מוקפץ עם בוטנים, פלפלים ורוטב סויה פיקנטי.
- בשר וירקות ברוטב חמוץ-מתוק – שילוב של פלפלים, אננס ונתחי בשר ברוטב מתקתק.
- טופו סצ׳ואני – קוביות טופו ברוטב פיקנטי עם בשר טחון.
- אטריות מוקפצות עם עוף וירקות – מנה עשירה ומשביעה המשלבת אטריות ביצים.
- יאקיטורי – שיפודי עוף ברוטב טריאקי שמקורם ביפן אך פופולריים מאוד גם בסין.
- באו – לחמניות מאודות במילוי בשר או ירקות.
- סלט סיני – סלט עם כרוב, גזר, מלפפון, שומשום ומתובל בשמן זית או ברוטב סויה.
סיכום
המטבח הסיני מכיל בתוכו מגוון רחב של סוגי בישול ומוצרים טריים ובריאים שיכולים להשתלב וכבר משתלבים בתוך התרבות הישראלית. עם שיפצורים ותוספות ישראליות המטבח הסיני הופך לפיוזן ים-תיכוני מעניין שמרתק ישראלים רבים.